Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ouders proberen via Facebook plaatsing basisschool te omzeilen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 maart 2015, 12.42 uur

Ouders die ontevreden zijn over de plaatsing van hun kind op een bepaalde basisschool in de stad, proberen op Facebook te ruilen met andere ouders.

'Ik heb een plek op de Vrije School in Noord. Wij willen graag naar het Wespennest! Ruilen?', schrijft Hebe de Champeaux op de pagina. Sarah Jane ziet haar kind liever naar 14e Montessorischool De Jordaan of De Kleine Reus gaan en heeft een plek op basisschool De Burght in de aanbieding.

Menno van de Koppel van Onderwijsconsument Amsterdam (OCO), waar ouders terecht kunnen met vragen over onderwijs in de stad, denkt niet dat het mag, zo'n plaatsingsruil. 'Het gaat over een toelatingsbesluit voor een bepaald kind. Dat telt dus niet automatisch voor degene met wie je zou willen ruilen', zegt hij tegen Het Parool.

Wel is hij van mening dat er te weinig ruimte is voor ouders die een school willen in de eigen buurt. In het huidige systeem krijgen kinderen voorrang op acht verschillende basisscholen, op loopafstand van huis. Daar zit niet altijd een school met alternatieve onderwijsvorm bij, zoals Montessori of Dalton.

Het Breed Bestuur Overleg (BBO), de samenwerkende schoolbesturen in de stad, laat weten dat ruilen niet mogelijk is. Als mensen niet tevreden zijn met de school waarop hun kind geplaatst is, dan kunnen ze op zoek naar een andere school waar nog ruimte is, maar niet zelf bepalen wie er  de plaats van hun kind overneemt.