Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Veel onduidelijkheid over betaling zorg voor gehandicapte kinderen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 maart 2015, 18.06 uur

Er is zoveel onduidelijkheid over de betaling van extra zorg die gehandicapte kinderen op school nodig hebben, dat ouders vrezen dat ze hun kind van school moeten halen. Zo ook de moeder van de Amsterdamse Elfie.

Fenna Fenger woont met haar gezin in West. Elfie gaat naar Heliomare in Beverwijk, een school met bijzonder onderwijs voor kinderen met een beperking. Het meisje, dat elf jaar oud is, maar door een genetische afwijking functioneert als een kind van anderhalf jaar oud, leert daar door middel van een computer met oog besturing communiceren.

Daardoor leert ze zichzelf uitdrukken en krijgt ze weer wat regie over haar leven. Maar sinds de hervormingen in de zorg, die op 1 januari dit jaar van start gingen, is het onzeker of Elfie naar de Heliomare kan blijven gaan. Begin dit jaar werd de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), waar de zorg voor ernstig gehandicapte kinderen uit betaald werd, afgeschaft.

Zorghervorming
Sinds het afschaffen van de AWBZ wordt de zorg voor de gehandicapte kinderen uit meerdere potjes betaald: de Zorgverzekeringswet, de Wet Langdurige Zorg en de Jeugdwet. Dat betekent dat ouders bijvoorbeeld het persoonsgebonden budget (pgb) moeten aanspreken om de zorg voor hun kind te betalen. Ook zullen ze dan met de school moeten onderhandelen welke zorg tegen welke prijs wordt geboden. 

'Dan is het net alsof mijn kind handelswaar is. Het is een aantasting van haar waardigheid. Mijn andere dochter gaat ook gewoon naar school, zonder dat ik daar over hoef te onderhandelen', zegt Fenger over de ontstane situatie.

Van school halen
Volgens Martijn Klem van oudervereniging BOSK leiden de zorghervormingen er ook toe dat een aantal scholen -met of zonder bijdrage uit het pgb- het hoofd helemaal niet meer boven water kan houden. 'Het gaat om twee tot drie scholen in het land, waardoor enkel honderden kinderen uitgesloten dreigen te worden van dat speciale onderwijs'.  

En precies dat is de grote angst van Fenger: 'Bij de opvang kan niet de juiste zorg worden geboden. Dan krijgt ze een schone luier om, maar wordt ze verder niet gestimuleerd'. BOSK heeft nu bij staatssecretarissen Van Rijn (Zorg) en Dekker (Onderwijs) erop aangedrongen dat ze de ouders snel duidelijkheid moeten geven over de zorg voor hun gehandicapte  kind.