Start van hoofdcontent

Stad

nl

Johan Cruijff wordt verdrietig van Nederlands voetbal

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 maart 2015, 10.44 uur

Johan Cruijff is steeds minder te spreken over de staat van het Nederlands voetbal. 'Na de eredivisie, Champions League en Europa League is het nu ook duidelijk waar we met het Nederlands elftal staan.'

Na de 1-1 van zaterdag in de EK-kwalificatiewedstrijd, loopt Cruijff in zijn column in De Telegraaf leeg. 'Overal raakt onze rol uitgespeeld en ik vraag me af wanneer er eindelijk wat meer bellen gaan rinkelen. Want ook Oranje was tegen Turkije niet om aan te zien'. Cruijff keek met verbazing naar wat er op het veld gebeurde. 'Ik zag de gekste dingen. Zo mag een spits een voorzet nooit voor zich langs laten gaan. Omdat zijn spel daar helemaal op gefocust moet zijn. Toch zag ik het vier keer gebeuren'.

Volgens Cruijff maken de prestaties in de eredivisie, Europa en van Oranje duidelijk dat de huidige koers nergens toe leidt. 'De oorzaak ligt bij de opleiding, bij de trainers of bij de opleiders van de trainers. Of misschien wel alle drie. Er moet in ieder geval iets heel snel op de schop. Want dit voetbal doet pijn aan je ogen'.