Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Minderjarige meisjes geprostitueerd in studentenwoningen Diemen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 maart 2015, 15.54 uur

Een netwerk van mannen tussen de 23 en 29 jaar zou minderjarige meisjes als prostituees voor zich hebben laten werken. De meisjes moesten pezen in studentenwoningen in Diemen. Vier verdachten staan vandaag voor de rechter.

'Het zijn Nederlandse meisjes met een buitengewoon zwakke achtergrond en een heel dramatische jeugd', zegt officier van justitie Jolanda de Boer tegen De Telegraaf. Denk aan verslaving, tienermoeders, zwakbegaafdheid, uithuiszetting. Meisjes die in de samenleving tussen de wal en het schip zijn gevallen.

De zaak kwam aan het licht toen de politie tijdens een onderzoek stuitte op een profiel van Angell op kinky.nl. Het meisje bleek pas zeventien jaar oud. Later werd ook een vijftienjarig meisje opgespoord.

De meisjes zouden tussen de zomer 2013 en mei 2014 vanuit studentenwoningen aan de Rode Kruislaan hebben gewerkt. De verdachten stonden ingeschreven bij een ROC en konden zo aan de woningen komen. Ook zouden de meisjes 's nachts zijn ingezet als escort.

Woedend op justitie
Volgens de officier van justitie zijn de meisjes echter woedend op het Openbaar Ministerie. 'Tijdens verhoren werd regelmatig tegen de politie geschreeuwd dat ze zich er niet mee moesten bemoeien en hoe de politie het in het hoofd had gehaald "hun vrienden" op te pakken. Het ging er soms bijna agressief aan toe. Heel heftig.' Volgens het OM waren de mannen geen klassieke loverboys en was er sprake van lichte dwang.