Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Sterfdatum Anne Frank maand eerder dan gedacht'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 april 2015, 16.52 uur

Anne Frank en haar zus Margot zijn waarschijnlijk eerder om het leven gekomen in concentratiekamp Bergen-Belsen dan gedacht.

Het Rode Kruis stelde hun sterfdatum destijds vast tussen 1 en 31 maart 1945, maar nieuw onderzoek wijst uit dat dit al in februari van dat jaar moet zijn geweest.

De exacte datum waarop de Joodse meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen, is niet bekend. De Anne Frank Stichting komt in een nieuwe zoektocht naar de laatste maanden van Anne en Margot tot een andere overlijdensdatum, omdat ze de kans dat zij in maart nog leefden niet aannemelijk acht. Hiervoor zijn onder meer archieven bestudeerd van het Rode Kruis, Bad Arolsen, de Gedenkstätte Bergen-Belsen en getuigenissen van overlevenden.

Anne en Margot stierven in het kamp aan de gevolgen van vlektyfus. Het lijkt erop dat de meisjes al voor begin februari symptomen van de ziekte hadden, zo tonen verklaringen van medegevangenen aan. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu overleden de meesten ongeveer twaalf dagen na de eerste verschijnselen. Wanneer in februari ze omkwamen, blijft een raadsel. Zoals een van de kampgenoten zei: 'Op een dag waren ze er gewoon niet meer'.