Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gerechtshof: 'Vluchtgarage mag worden ontruimd'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 maart 2015, 14.45 uur

De Vluchtgarage in Zuidoost mag worden ontruimd. Tot dit besluit kwam de voorzieningskamer van het gerechtshof dinsdag.

Het hof gaat ervan uit dat aan de krakers een week wordt gegund om de garage vrijwillig te verlaten. Volgens het hof is de bed, bad, brood-voorziening van de gemeente een goed alternatief voor de bewoners van de garage. 

De kantonrechter oordeelde in februari nog dat de garage in Zuidoost niet voor 1 mei ontruimd mag worden. Door de winterse omstandigheden vond de rechter het inhumaan om de groep asielzoekers die er nu verblijft op straat te zetten. Het hof is het hier dus niet mee eens. 'Het hof vindt dat het belang van de krakers om tijdelijk langer in de garage te verblijven moet wijken voor de gerechtvaardigde wens van de gemeente Amsterdam dat zij kan beschikken over de garage voor het vormgeven van concrete renovatieplannen van de K-buurt'.

Gekraakt
De parkeergarage werd in december 2013 gekraakt door een grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Het stadsbestuur wil de parkeergarage slopen, omdat die voornamelijk leegstaat en een grote kostenpost vormt voor de gemeente. De gemeente wilde dat de asielzoekers voor 11 maart zouden vertrekken.