Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Domper voor gemeente: Afval Energie Bedrijf levert miljoenen minder op dan gedacht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 maart 2015, 19.09 uur · Foto: Flickr / Alf Melin

Het Afval Energie Bedrijf in het Westelijk Havengebied gaat de gemeente komende jaren miljoenen minder opleveren dan aanvankelijk werd gedacht.

Dit stelt verantwoordelijk wethouder Kajsa Ollongren in een brief aan de raadscommissies Financiën en Werk en Economie. Amsterdam is volledig eigenaar van het Afval Energie Bedrijf (AEB) maar het AEB levert de komende jaren veel minder op dan gedacht. 

De verwachting was dat er jaarlijks zo'n 16 tot 19 miljoen euro binnen zou komen, dit was ook al opgenomen in de begroting. Na eerdere tegenvallers werd besloten tot een onderzoek van Ernst & Young.  Uit dit onderzoek blijkt dat de verwachte winst maar zo'n 8-12 miljoen per jaar is, veiligheidshalve wordt hier maar 5 miljoen euro van ingeboekt.

Lage energieprijzen
De tegenvaller wordt veroorzaakt door, onder andere, de lagere prijzen die nu voor energie betaald worden. Bovendien moet de gemeente eenmalig 70 miljoen euro afschrijven omdat het bedrijf veel minder waard is dan eerder gedacht. Zo is de levensduur van een van de centrales korter dan eerder is ingeschat. Het is nog onduidelijk hoe deze financiële tegenvallers gedekt gaan worden. Een gedeelte van de gemeenteraad is vanmiddag bijgepraat over de forse strop voor de gemeente.