Start van hoofdcontent

Stad

nl

PvdO wil van Dam 'oase van rust' maken met fontein

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 maart 2015, 23.13 uur · Foto: John Morgan via Flickr

De Rode Loper, dat is niks, maar met een fontein op de Dam kan het misschien toch nog wat worden. Dat denkt de Partij van de Ouderen.

Fractievoorzitter Wil van Soest is bepaald niet te spreken over de Rode Loper, waarmee de gemeente de route vanaf het Damrak tot aan de Pijp wil omtoveren tot het visitekaartje van de stad. 'Kosten noch moeite zijn gespaard om de entree van onze stad op te knappen, maar om nu te zeggen dat het eindresultaat mag worden gezien als hét visitekaartje van de stad, nee. Nog steeds struikel je over de eindeloze rij fietsen, vindt laden en lossen midden op de dag plaats en ontbreekt het de rode loper volledig aan groen, met de Dam als kaal dieptepunt.'

Oase van rust
Dat kan beter, vindt de partij, en dat willen ze doen met een fontein. In combinatie met het verplaatsen van bankjes zou het moeten zorgen voor 'een oase van rust op de Dam'. Van Soest: 'De aanleg van een mooie fontein op de Dam, passend bij de stijl van het paleis, moet de aantrekkelijkheid van het bekendste plein van Nederland sterk vergroten. De nu tegenover Madame Tussauds neergezette bankjes, die nu meer fungeren als afscheiding tussen de Dam en het fietspad, moeten daarbij herbestemd worden, zodat zij beter tot hun recht komen een ook echt aantrekkelijk zijn om zittend te genieten van de prachtige gebouwen.' En van de fontein dus. .

Groene Loper
Dat is niet alles, want waarom zou je een Rode Loper hebben als het ook een groene kan zijn? De hele wandelpromenade moet van de partij worden aangekleed met plantenbakken, en waar het kan met bomen, struiken en gras. Dat voorstel hebben ze nu, samen met het voorstel voor een fontein en het verplaatsen van bankjes, in een serie schriftelijke vragen voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.