Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Verpatst de stad haar tafelzilver?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 maart 2015, 22.37 uur

De gemeente wil heel wat diensten, bedrijven en bezittingen verkopen om de schulden van de stad af te lossen. Verpatst de stad haar tafelzilver of is het juist verstandig om zo de schuldpositie van de stad te verbeteren?

Het college onderzoekt de mogelijkheid om het gemeentelijk belang in verschillende bedrijven te verkopen. Onder andere de Arena, energiebedrijf Alliander, parkeerbeheerder Cition, de Rai en de Beurs van Berlage staan op de lijst. Volgens het stadsbestuur is er niet altijd een maatschappelijk belang gediend met het hebben van aandelen in die bedrijven, maar ze doen het vooral ook om schuld af te lossen. De stad hoopt in totaal 250 miljoen euro op te halen. Dat levert natuurlijk de nodige discussie op.

Lees ook: Domper voor gemeente: Afval Energie Bedrijf levert miljoenen minder op dan verwacht

GroenLinks vindt het verkopen van teveel tafelzilver onverstandig. 'Voor een zak euro's worden maatschappelijke belangen in publieke organisaties verkocht', verklaarde de partij eerder. Zij willen in ieder geval Alliander, het Glasvezelnet, het Afval Energiebedrijf en Cition behouden.

abc5media_video_0

Invloed
Nu krijgt de gemeente van veel instellingen nog jaarlijks dividend uitgekeerd. Bij een verkoop krijgen ze slechts eenmalig geld. Bovendien kan er dan invloed uitgeoefend worden op het beleid. Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink: 'Als je aandeelhouder bent, kan je het beleid echt mee bepalen. Wij vinden dat er een paar deelnemingen zijn die voor alle Amsterdammers echt belangrijk zijn. (..) Dan moet je gewoon invloed willen uitoefenen door aandeelhouderschap, want dan heb je de sterkste positie.'

Volgens D66'er Kasja Ollongren, als wethouder verantwoordelijk voor de Deelnemingen, hoort dat ook bij het onderzoek. Je zegt: er is een publiek belang, we willen een bepaald doel bereiken. Dat kan soms via een aandeelhouderschap maar soms ook gewoon door regelgeving, of via afspraken die je maakt. (..) De overheid is er voor het publieke belang, de overheid is er niet per se om winst te genereren. Dus ik wil daar gewoon op een verstandige manier naar kijken.'

Conflict? 
Ondertussen zit SP in een lastig parket. De coalitiepartij is niet bepaald dol op privatiseren, maar nu zullen ze mee moeten met de partners VVD en D66. De partij wil het belang in sommige organisaties in ieder geval houden. Hoe de partij omgaat met dit conflict met haar idealen zal morgen duidelijk worden. Dan wordt de nota behandeld in de gemeenteraad.