Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 'Verklaring Benaouf A. rammelt aan alle kanten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 april 2015, 00.07 uur

De verklaring van Benaouf A., de man waar het allemaal om draait in het Staatsliedenbuurt-proces, rammelt volgens de verdediging aan alle kanten. Een simpele vraag naar de baard van Anouar B. ontlokte een uitgebreid betoog over baardtypes, maar tot een duidelijk antwoord kwam het niet.

Getuige Benaouf A. was het eigenlijke doelwit van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, maar zelf is hij ook geen lieverdje. Sterker nog, hij werd eind vorig jaar veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor de moord op een Amsterdamse crimineel in Antwerpen. Rutger Lonterman, de advocaat van verdachte Anouar B: 'Door het OM wordt die moord in rechtstreeks verband wordt gebracht met de liquidaties die in de Staatsliedenbuurt hebben gespeeld.'

Talibanbaard
Benaouf zegt in de Staatsliedenbuurt Anouar gezien te hebben in de Audi waar vanuit met Kalasjnikovs in het wilde weg werd geschoten. Maar hoe Anouar er dan precies uit zag, bleek lastig te omschrijven. Lonterman ondervroeg hem onder andere over een baard. 'Dan zeg ik: "had-ie een baard?" en dan krijg ik een heel lang verhaal van: "Wat bedoelt u met een baard? Bedoelt u dan een Talibanbaard of bedoelt u een één dag oude baard?" Dus ik zeg: "Nou, ik stel hier de vragen dus zeg het maar: was het een Talibanbaard?"' Dat was niet het geval volgens Benaouf, maar hoe het dan wel zat blijft onduidelijk.

abc5media_video_0

Rammelende verklaring
Volgens de verdediging rammelt de verklaring van Benaouf aan alle kanten. Misdaadjournalist Marijn Schrijver noemt het opvallend dat dezelfde officier van justitie die Benaouf eerder wegzette als totaal onbetrouwbaar, hem nu juist aanhaalt als de getuige die alles bij het juiste eind heeft. Het Openbaar Ministerie wil pas vrijdag reageren, als ook de laatste advocaat haar zegje heeft gedaan. 

Overzicht: wie is wie in de Staatsliedenbuurt-zaak?