Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uitspraak tegen ex-schoonzoon om brute woningoverval bejaard echtpaar

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 april 2015, 09.26 uur

De vermeende opdrachtgever en uitvoerders van een gewelddadige roofoverval op een bejaard echtpaar in Amstelveen, horen vandaag van de rechtbank of en hoe lang ze de gevangenis in moeten.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden negen jaar cel tegen de ex-schoonzoon van de slachtoffers, die justitie beschouwt als opdrachtgever. De hoofdverdachte krijgt als het aan de officier ligt dezelfde straf. Het echtpaar werd in februari 2014 thuis overvallen.

Lees ook: 'Ex-schoonzoon plande brute woningoverval bejaard stel om erfenis'

Volgens het OM ging dat gepaard met 'onnodig en bruut geweld'. De 77-jarige vrouw zou de trap op zijn gesleurd, gekneveld en hardhandig naar de kluis zijn getrokken. Haar 81-jarige man, ernstig hartpatiënt, werd ook overmeesterd en gekneveld. Bij de overval werd bijna negen ton buit gemaakt.

'Vanuit gevangenis beraamd'

Z. zou de beroving vanuit zijn cel in de gevangenis hebben gecoördineerd. Hij gebruikte daarbij zijn kennis over zijn voormalige schoonouders. De 27-jarige man probeerde eerst met zijn eigen kennis de klus te klaren door middel van een inbraak. Toen dat niet lukte, zou hij het plan hebben opgeschaald en anderen erbij hebben betrokken.