Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stad wil hulp buurgemeenten bij onderbrengen vluchtelingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 april 2015, 16.29 uur

Maximaal 135 vluchtelingen krijgen bed, bad en brood in Amsterdam. Dat liet burgemeester Van der Laan vanmiddag weten aan de gemeenteraad.

Binnenkort wordt de Vluchtgarage in Zuidoost ontruimd waar het afgelopen jaar zo'n 120 vluchtelingen verbleven. Het vermoeden is dat zij een beroep zullen gaan doen op de bed, bad en brood voorzieningen in de stad. Maar niet iedereen kan daar terecht.

Er is al een groep die daar nu gebruikt van maakt, en daar kunnen er nog maximaal 75 bij, tot een totaal van 135. 'We gaan niet over het eerder afgesproken aantal plekken heen', zei Van der Laan. 'De 76e die zich bij bed, bad, brood meldt, wordt met een treinkaartje doorverwezen naar een opvang in een van de gemeentes waar we afspraken mee hebben.'

Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink van GroenLinks vroeg of er ook een mogelijkheid tot dagbesteding in zit, maar daar gaat de gemeente niet actief iets voor regelen. Wel staat het particuliere organisaties vrij om dit op zich te nemen. Na vragen van GroenLinks gaf de burgemeester wel aan dat Amsterdam mee gaat betalen aan het opvangen van de spullen van vluchtelingen die de Vluchtgarage binnenkort moeten verlaten. De ontruiming zal niet eerder dan 8 april plaatsvinden.