Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 'Vang asielzoekers bij Amsterdammers thuis op'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 april 2015, 00.54 uur

Asielzoekers met een verblijfsvergunning moeten worden opgevangen bij Amsterdammers thuis in plaats van in overvolle asielzoekerscentra. Dat is het plan van Amsterdammer Reinout Kraker. Het aantal vluchtelingen met een verblijfstatus dat gemeenten moeten huisvesten stijgt enorm, en er zijn eigenlijk te weinig huizen voor hen, ook in Amsterdam.

'Het plan richt zich echt op mensen die al een vergunning hebben, maar nog wachten op woonruimte. Dat is een taak van de gemeente, zij vinden het erg moeilijk om hier aan te voldoen. Ik dacht dat het misschien een idee zou kunnen zijn dat stadsbewoners een kamer aanbieden voor mensen met een verblijfsvergunning. Op die manier kunnen zij eerder aan een woning worden geholpen', aldus Kraker.

Lees ook: Ruim 1100 vluchtelingen wachten op woning in de stad

De mensen die de kamer beschikbaar stellen hoeven dat niet gratis te doen. De vluchtelingen met een verblijfsstatus krijgen namelijk een uitkering of kunnen werken en dus de huur zelf betalen. Toch liepen de Amsterdammers die AT5 vanmiddag niet erg warm voor het plan.

'Liever niet, ik ben te gesteld op mijn privacy. Ik vind het een goede onderneming, maar ik mij er zelf niet voor opgeven', reageert een vrouw desgevraagd. 'Ik zou ook een kamer geven als ik nergens een kamer zou kunnen vinden, maar ik heb geen kamer over', aldus een ander. Een andere mevrouw vindt dat de asielzoekers op hun beurt moeten wachten; 'mijn zoon wacht ook al vier jaar op een woning'.