Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] TCA-passagiers kunnen voortaan taxi delen met app

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 april 2015, 23.33 uur

Taxicentrale Amsterdam (TCA) gaat samenwerken met taxi-app Yeller. Met de app kunnen passagiers samen een taxi delen.

TCA is de eerste taxicentrale die een samenwerking aangaat met de nieuwe dienst. Met Yeller kunnen passagiers een taxi bestellen en die delen met iemand die ongeveer dezelfde kant opgaat op het tijdstip van vertrek. Volgens de makers is deze manier van reizen goedkoper en milieubewuster.

'De rit wordt helemaal volgens de meter gereden en helemaal volgens de rit betaald. Het systeem rekent aan de deelnemers uit wat zij individueel voor de rit moeten betalen. De taxichauffeur zelf krijgt gewoon de volledige ritprijs uitbetaald', legt TCA-directeur Richard van der Veen uit. 'Uiteindelijk willen we hier een hele nieuwe doelgroep mee aanboren. Neem bijvoorbeeld een student die in een andere stad uitgaat en 's nachts terug wil. Nu pakt ie met zijn ov-kaart de trein. Straks kan hij met een aantal anderen in een taxi stappen en terugrijden', aldus Willem Guensberg van Yeller.

Concurrent Uber
Eerder deed TCA nog aangifte tegen taxidienst Uberpop. Toch is de samenwerking volgens Van der Veen geen aanval op de dienst. 'Dat hoef ik niet te doen, want die dienst is illegaal. Dat hoef ik dus niet aan te vallen.' Toch vinden de makers van Yeller dat het wel een directe concurrent is, maar dat hun app sympathieker is. 'Uber levert een goede kwaliteit, maar de chauffeurs worden daar steeds harder uitgeknepen. Bij ons gaat dat eerlijker.'