Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie en GGD willen toename verwarde mensen aanpakken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 april 2015, 00.47 uur · Foto: Damian Monsma

De Amsterdamse politie heeft het in 2014 weer drukker gehad met verwarde mensen. Het aantal incidenten steeg het laatste jaar naar ruim zesduizend. Politie en GGD gaan daarom intensiever met elkaar samenwerken om de toename van verwarde mensen aan te kunnen pakken.

In 2013 lag het aantal incidenten nog op ruim 5800 en het jaar daarvoor op zo'n 5400. Om het aantal incidenten terug te dringen wordt een pilot gestart in onder meer het Westerpark, Oost en Zuid.

'Verwarde personen moeten niet meer in de politiecel terecht komen of door de politie vervoerd worden indien zij geen strafbare feiten hebben gepleegd. Deze mensen hebben meer baat bij opvang door deskundigen. Opvang in een cel of vervoer in een politieauto werkt stigmatiserend, wat niet bijdraagt aan het herstel, integendeel', aldus hoofdcomissaris Pieter-Jaap Aalbersberg.

Wijkagent onvoldoende benut
Volgens de politie worden wijkagenten tot nu toe onvoldoende benut door de zorg. De politie en GGD gaan daarom veel samenwerken om verwarde burgers eerder, beter en preventief te helpen. Via de wijk-GGD'er moeten burgers in moeilijkheden eerder in beeld worden gebracht. 'Heel veel verwarde mensen zijn geen acute psychiatrische patiënten. De GGD werkt preventief samen met de wijkagent om de juiste zorg in de wijk in te zetten en daarmee de druk op de keten voor dure acute GGZ zorg te beperken', aldus directeur Paul Van der Velpen van de GGD.

Vorig jaar werd er al een 'psycholance', een speciale ambulance om verwarde mensen op te vangen, ingezet om de politie te ontlasten. Die inzet heeft er dus niet voor gezorgd dat het aantal incidenten afnam.