Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Wethouder Ivens bezorgd over huizentekort asielzoekers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 april 2015, 01.14 uur

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) maakt zich zorgen over het tekort aan woningen voor asielzoekers. Ruim 1100 vluchtelingen met een verblijfsvergunning wachten momenteel op een huis in de stad en daarmee heeft Amsterdam de grootste achterstand.

Lees ook: Ruim 1100 vluchtelingen wachten op woning in de stad

'We hebben daarom een plan van aanpak gemaakt zodat er sociale huurwoningen voor deze mensen beschikbaar komen en dat ze ook kunnen gaan woningdelen. We willen dat er wellicht ook sobere huisvesting mogelijk is en studerende vluchtelingen in een studentenhuis terecht kunnen. We proberen echt alles op alles te zetten om deze achterstand in te gaan lopen', aldus Ivens.

Lees ook: 'Vang asielzoekers bij Amsterdammers thuis op'

De wethouder verwacht dat de toestroom van vluchtelingen naar de stad niet snel zal stoppen. 'Zolang er brandhaarden in de wereld zijn, zal het aantal vluchtelingen naar Nederland blijven toenemen of in ieder geval hoog blijven. Daarnaast zien we dat er tienduizend mensen per jaar in Amsterdam komen groeien. We hebben een enorme uitdaging te gaan. We moeten zorgen voor voldoende woningen. Niet alleen door te bouwen, maar ook zorgen dat mensen die naar een andere woning kunnen naar een andere woning gaan. Zodat deze betaalbare sociale huurwoningen beschikbaar komen voor onder andere deze vluchtelingen.'