Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moskeeën besparen samenleving ruim 150 miljoen euro

19 maart 2009, 11.38 uur · Aangepast 20 maart 2009, 11.07 uur

De activiteiten van moskeeën in Nederland besparen de Nederlandse samenleving jaarlijks ruim 150 miljoen euro.

Die conclusie trekken onderzoekers van de oecumenische organisatie voor armoedebestrijding en ontwikkeling Stichting Oikos. Zij deden hun onderzoek bij zestien moskeeën, waaronder de de Marokkaanse Masjid El-Kabir aan de Weesperzijde.

Volgens het onderzoek zijn de moskeeën verantwoordelijk voor bijvoorbeeld sociale zorg in crisissituaties en activiteiten met kinderen waarvoor anders overheidsinstanties zouden moeten zorgdragen.

De zestien onderzochte moskeeën leveren de Nederlandse belastingbetaler een kostenbesparing van 5,2 miljoen euro op. Daartegenover staat een investering van de overheid van ongeveer 200.000 euro via gesubsidieerde banen bij de zestien gebedsgebouwen. Omgerekend naar alle 475 moskeeën in Nederland is de kostenbesparing ruim 150 miljoen euro.

Uit het onderzoek blijkt dat zich rond moskeeën activiteiten en sociale verbanden concentreren waarmee de integratie van moslims in de Nederlandse samenleving goed vorm krijgt. De moskee vormt voor een deel van de moslims een middel om deel te nemen aan de samenleving buiten het gebedsgebouw. Dat geldt vooral voor de eerste generatie allochtonen en dan vooral voor mannen. Maar ook vrouwen en ook de tweede generatie gebruiken de moskee voor vele activiteiten.