Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Voormalig hoteleigenaar handelde in Chinezen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 april 2015, 23.56 uur

De oud-eigenaar van de Shi Hotel Group staat komende maandag voor de rechter op verdenking van het witwassen van miljoenen euro's, grootschalige oplichting en mensensmokkel.

In de afgelopen veertien jaar zou de verdachte meerdere Chinezen naar de stad hebben gehaald, die hier voor hem moesten werken. Dat blijkt uit langdurig onderzoek van het Openbaar Ministerie.

Erbarmelijke omstandigheden
AT5 ontving enkele maanden geleden een brief namens meerdere slachtoffers van de verdachte. Ze vroegen om hulp en omschreven de erbarmelijke omstandigheden waarin ze moesten wonen en werken.

Uit onderzoek van het OM zou ook blijken dat een hotel van de verdachte aan de Wanningstraat in Zuid, gefinancierd is met geld dat werd witgewassen.

De hotelgroep is met zo'n 850 kamers in Amsterdam één van de grootste hotelspelers in de stad. Ze begon aanvankelijk klein, maar kwam al snel in het bezit van acht hotels, waaronder Het Inner Hotel in Zuid. Ondanks de zware verdenkingen zijn de hotels van de hotelgroep gewoon open.

Beslag op miljoenen
Inmiddels heeft het OM in deze zaak al op enkele miljoenen euro's beslag gelegd. Maandag staat de voormalig hoteleigenaar voor de rechter in een zogenaamde pro-formazitting. Eerder werden er nog drie verdachten vastgehouden. Zij zijn inmiddels vrij, maar blijven verdacht.