Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] VVD wil wildpoepende honden opsporen met DNA-test

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 april 2015, 12.06 uur

De VVD wil Amsterdammers die de poep van hun hond niet opruimen, opspeuren via een DNA-test. Eigenaren krijgen dan automatisch een bekeuring in de brievenbus.

De partij heeft het idee afgekeken van de Verenigde Staten, schrijft Metro. De nieuwe techniek is daar al op duizend plaatsen ingezet over het hele land. De VVD heeft schriftelijke vragen gesteld over de aanpak van hondenpoepoverlast in de stad en wil weten of deze methode ook mogelijk is in Amsterdam. 'Net als in veel andere wereldsteden is het ook in Amsterdam steeds vaker de norm dat Amsterdammers de poep van hun hond opruimen', aldus VVD-raadslid Werner Toonk.

Lees ook: Bewoners Staatsliedenbuurt creatief met hondenpoep

De techniek is onder meer succesvol toegepast in een appartementencomplex in Seattle. Na het afnemen van wangslijm bij de hond, kon via het DNA van de hondenpoep op straat de eigenaar worden opgespoord. Het baasje ontving in één week vijf boetes.

Toonk pleit voor de nieuwe methode, omdat het op heterdaad betrappen van een lakse hondeneigenaar lastig blijkt. Hij wil weten hoeveel geld er voor nodig is om de techniek in te zetten in de buurten waar de overlast het grootst is. De pakkans zou daarmee tot vijftig procent kunnen worden vergroot.