Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Zo ziet het Maagdenhuis er na bezetting uit

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 april 2015, 22.00 uur

De bezetters van het Maagdenhuis hebben de afgelopen weken flink huisgehouden in het monumentale pand. Veel deuren, meubels en dakpannen zijn vernield. Ook zijn er marmeren vloeren beschadigd, posters geplakt en muren van graffiti voorzien.

De advocaat van het College van Bestuur van de UvA zei vrijdag dat de veroorzaakte schade door de bezetters een half miljoen was. Daar zit ook de schade aan het eerder gekraakte Bungehuis in. 'Het is een schatting van de advocaat. Dan kan je denken aan extra beveiliging, schoonmaakkosten, verhuiskosten van ongeveer tweehonderd man die normaal hier werken. Het is nog niet een afgeronde schatting, dat moet nog verder bekeken worden door de schade-experts', vertelt een woordvoerder van de UvA.

De bezetters vinden het bedrag overdreven. Zij denken dat de schade maar een paar duizend euro bedraagt, maar dat weerspreekt de woordvoerder. 'Ik ben zelf geen schade-expert, maar als je om je heen kijkt en vernielde deuren ziet... Dat zijn geen gewone deuren, maar deuren in een monumentaal pand. Dus dat gaat altijd om andere bedragen dan deuren van bijvoorbeeld bij mij thuis.' Het zou verder ook duurder zijn om de schade te herstellen, omdat dat bij monumenten aan strenge regels is gebonden. 

Lees ook: [Video] Compilatie: Negen aanhoudingen bij ontruiming Maagdenhuis

De politie probeert de daders van de vernielingen op te sporen. Forensische opsporing zoekt naar vingerafdrukken. De UvA verwacht dat de grote schoonmaak nog twee weken gaat duren. Dan kunnen de medewerkers van de universiteit weer het pand in. De UvA schakelt beveiliging in om te voorkomen dat het pand opnieuw gekraakt wordt.