Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Verbied barbecueën in het Vondelpark'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 april 2015, 17.01 uur · Foto: Karl Baron via Flickr

Na twee dagen mooi weer hebben de Vrienden van het Vondelpark het wel weer gehad met barbecueënde parkgangers.

Met het barbecueën hebben ze op zich niet zoveel problemen, maar met de troep die het oplevert wel. Bovendien maken de barbecuers volgens de Vrienden zulke hoge vuren dat het gevaarlijke situaties oplevert. 'Het lijkt wel of het ze niks kan schelen. Er worden overal barbecues neergezet, het gras gaat kapot. Het is afschuwelijk, het ziet er niet uit', zegt Janine Geijsen van de Vrienden van het Vondelpark.

Bekijk ook de video: De Vondelvuilnisbelt: het was weer lekker weer gisteren

Tot 2011 kon je overal in het park barbecueën. Daarna werden speciale barbecuevelden aangewezen. Na klachten van omwonenden kregen ook een aantal van die veldjes een barbecueverbod. Omwonenden hebben vooral last van de rookpluimen, maar de Vrienden van het Vondelpark zijn ook de brandplekken en rommel die achterblijft een doorn in het oog. Door bezuinigingen bij het stadsdeel is er minder mankracht om de boel weer op te ruimen en blijft de troep in het park dus langer liggen. Een totaalverbod op barbecueën zou dan al een slok op een borrel schelen.

'We zijn lekker aan het barbecuen, topdaggie. Red-cuppie erbij, drankie, muziek, je kent het wel', vertelt een bezoeker. Op de vraag of hij zijn troep na afloop ook gaat opruimen zegt hij: 'Hoe kan je het opruimen? Heb je de containers gezien hier? Daar kan toch niets meer bij, hoe kan je het opruimen dan?'

Update 14.53 uur: 
Stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar geeft in een reactie aan dat hij liever geen barbecueverbod heeft, maar niets uitsluit. Hij onderzoekt alle mogelijkheden om de rommel in het park te verminderen. Volgens Slettenhaar is er vooral meer geld nodig, en dat moet van de Centrale Stad komen. In de programmabegroting voor dit jaar geeft het stadsdeel al aan dat er structureel extra geld nodig is vanuit de centrale stad om het kwaliteitsniveau van het parkonderhoud te handhaven. Het 'faciliteren van het intensieve en diverse gebruik' en op peil houden van de kwaliteit van het Vondelpark staat op nummer 2 in het prioriteitenlijstje van het stadsdeel voor 2015.

Je barbecue aansteken waar je maar wil? Dat kan in het Oosterpark, Rembrandtpark, Sloterpark en park Frankendael.