Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Geen prijs voor Amsterdam Museum

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 april 2015, 16.39 uur · Foto: Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum grijpt naast de Museumprijs. Daarmee lopen ze 100.000 euro mis. Het Fries Museum is met veertig procent van de stemmen de winnaar.

Dat hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, de initiatiefnemers van de prijs, donderdag bekendgemaakt. Met ruim 40 procent van de stemmen versloeg het Fries Museum de twee andere genomineerden, het Zeeuws Museum in Middelburg (32,2 procent) en het Amsterdam Museum (27,6 procent).

In totaal brachten 71.469 mensen de afgelopen maand via internet hun stem uit op hun favoriete museum. Dat zijn er twee keer zoveel als vorig jaar. Elk jaar is er een andere categorie waar de musea aan moeten voldoen. Dit jaar was de Museumprijs bedoeld voor een streek- of stadshistorisch museum 'dat er het beste in slaagt de streek- of stadsgeschiedenis op een aantrekkelijke manier te presenteren voor een breed publiek'. Een vakjury selecteerde de drie kanshebbers.

De Museumprijs, die bestaat sinds 1990, geldt als de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. Twee jaar geleden werd de prijs gewonnen door het Joods Historisch Museum.