Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pas op, het tekenseizoen is begonnen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 april 2015, 17.56 uur

Met het mooie weer van de afgelopen dagen zoeken veel mensen de natuur op. Maar pas op, want er loert gevaar in de struiken.

De kans bestaat namelijk dat je na het wandelen in het bos of het park een tekenbeet mee naar huis neemt. Volgens ecoloog Jan Buijs zijn de insecten die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken al weer in grote getale aanwezig. Hij zoekt in het Amsterdamse Bos naar de beestjes: 'Een nimf, een jonge teek, die heb ik al met een meter of tien slepen gevangen', zegt hij terwijl hij op een wit doek de kleine boosdoener aanwijst.

Lyme
De Amsterdamse Willy Smit is op haar zesde gebeten door een teek toen ze door de tuin liep. Nu 30 jaar later draagt ze de gevolgen nog steeds met zich mee. Ze heeft namelijk de chronische ziekte van Lyme. 'Op dit moment voel ik me duizelig, ik voel mijn hart kloppen, ik voel me zwaar en ook wel een beetje misselijk', aldus Smit. Dit zijn maar enkele klachten die een lyme-patiënt ervaart. En Smit is niet de enige. Elk jaar krijgen zo'n 25.000 mensen de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet.

Controle
Niet alle teken dragen de ziekte van Lyme bij zich, maar volgens ecoloog Jan Buijs is het toch verstandig om regelmatig te checken of je geen teek hebt opgelopen tijdens een wandeling in het bos, park, of gewoon na een middagje in je eigen tuin. 'Als je een tekenbeet hebt, probeer de teek binnen 24 uur te verwijderen', waarschuwt Buijs. Krijg je na het verwijderen van de teek een rode vlek die steeds groter wordt, dan is het verstandig om de huisarts te bezoeken.

 Deze week wordt er tijdens de week van de teek aandacht gevraagd voor het controleren op tekenbeten en de ziekte van Lyme.