Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Politie vorig jaar 138 keer op zoek naar verwarde jongen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 april 2015, 13.52 uur

De politie moest vorig jaar in de omgeving van Amsterdam 138 keer op zoek naar een jongen die weg was gelopen uit de instelling waar hij verbleef.

Dat vertelde hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg donderdag in AT5-programma Het Verhoor. Het is slechts een van de voorbeelden van de in totaal ruim zesduizend incidenten vorig jaar.
abc5media_video_0

Wijkagenten
Volgende maand start de politie met een pilot in Oost, Westerpark en Zuid. Daarbij gaan wijkagenten samen met specialisten van de GGD samen de buurt in om mensen die psychisch in de war zijn op te zoeken. 'Veel van deze mensen schieten in een psychose. Als je dat van te voren kunt signaleren of iemand kan stimuleren om wel medicijnen te nemen, voorkomen we incidenten. Dat is beter dan een crisis'.

Boren
Aalbersberg: 'Wijkagenten zijn soms 60 tot 70 procent van hun tijd kwijt aan verwarde personen. Om een voorbeeld te noemen: mensen die midden in de nacht beginnen te boren. En dat elke nacht doen'. Het gaat om een preventieve aanpak. 'Soms moeten we samen optreden. We zijn de sterke arm die erbij hoort, maar wij zijn niet de deskundigen om de patiënten als een boef mee te nemen'.

Bekijk hier de hele uitzending van Het Verhoor.