Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Privécollectie met Van Goghs maand lang te zien

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 april 2015, 17.32 uur · Foto: Stichting P. en N. de Boer

Een privéverzameling met onder meer zeven werken van Vincent van Gogh is tijdelijk te zien voor het publiek. In een monumentaal pand aan de Herengracht 512 zijn bezoekers vanaf zaterdag een maand welkom voor de tentoonstelling 'Goltzius tot Van Gogh'.

De expositie wordt georganiseerd door de Stichting P. en N. de Boer in Amsterdam, die een verzameling kunstwerken beheert die kunsthandelaar Piet de Boer (1894-1974) in de loop van zijn leven bijeenbracht. Het gaat om Vlaamse en Hollandse schilderijen en tekeningen van de zestiende tot en met de negentiende eeuw. Daar zitten werken bij van bekende kunstenaars als Van Gogh, Jan Lievens, Hendrick Avercamp en Hendrick Goltzius.

Op de tentoonstelling zijn bijna 150 schilderijen en tekeningen te zien, waaronder het bekende werk 'Korenveld' dat Van Gogh in 1888 schilderde. Niels de Boer, de derde generatie van de familie De Boer, heeft de selectie gemaakt. In 1966 was de collectie in Nederland Privécollectie met Van Goghs even te zienoor het laatst te zien voor het publiek.