Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Coke-killer' heeft niet opzettelijk mensen gedood met witte heroïne

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 april 2015, 21.33 uur

De 42-jarige man die zich begin april bij de politie meldde als de mogelijke coke-killer, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van poging tot moord of doodslag. 'Maar hij heeft niet opgezettelijk mensen gedood door het foute goedje te verkopen', stelt advocaat Gerald Roethof

Volgens Roethof zit de man, die ervan verdacht wordt witte heroïne verkocht als cocaïne, formeel vast vanwege drugshandel en poging doodslag op drie Deense toeristen, die onwel werden, nadat ze eind februari op de Stadhouderskade het goedje hadden gekocht. Maandag zal het OM de aanklacht uitbreiden met het verkopen van goederen die gevaar opleveren voor de volksgezondheid, in de hoop dat een rechter de voorlopige hechtenis van de man zal verlengen. 

Lees ook: Coke-killer meldt zich bij politie

Volgens Roethof gaat de rechter-commissaris er vooralsnog vanuit dat de verdachte niet wist dat hij witte heroïne verkocht, zoals de man eerder ook zelf verklaardeHij is zelf een geheelonthouder en heeft zijn eigen drugs dus niet uitgeprobeerd. Voor hem was het niet zichtbaar dat het geen cocaïne was wat hij verkocht, zegt Roethof. De advocaat wil dat zijn cliënt in afwachting van zijn berechting op vrije voeten komt.

Voordat de verdachte zich bij de politie meldde, zou hij op zoek gegaan zijn naar de dealer die hem het goedje verkocht. Die bleek echter onvindbaar. Het is niet bekend of de politie deze verdachte inmiddels op het spoor is. Drie Britse toeristen overleden nadat ze de drugs gebruikt hadden, in de veronderstelling dat het witte heroïne was, zo'n 20 anderen raakten onwel. De gemeente startte een grote waarschuwingscampagne in de stad. 

Lees ook: Vermoedelijk nieuwe drugsdode: man raakte onwel in politiebureau

Lees ook: Weer twee Britse toeristen dood door witte heroïne