Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester mocht massagesalons sluiten na happy ending

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 april 2015, 16.57 uur · Foto: Nick Webb via Flickr.com

Burgemeester Eberhard van der Laan is volgens een rechter niet zijn boekje te buiten gegaan door massagesalons in de Spuistraat en de Rijnstraat te sluiten. De zaken moesten dicht omdat er spermasporen van minstens drie verschillende mannen werden aangetroffen.

Daarop sommeerde de burgemeester de salons binnen een week de deuren te sluiten. Volgens een voorzieningsrechter heeft Van de Laan terecht betoogd dat niet uitmaakt of de masseuses de klant een happy ending bezorgen, of dat de klanten zichzelf bevredigd hebben. De eigenaren van de salons beweerden dat dat laatste het geval was geweest en ze dus niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de aangetroffen spermasporen. 

De burgemeester beargumenteerde dat dat niet uitmaakt, maar dat 'het geheel van handelingen heeft geleid tot seksuele hoogtepunten, zodat de massage als een seksuele handeling of een erotische massage kan worden aangemerkt.' De rechter ging mee in die argumentatie, waardoor er sprake is van de exploitatie van een prostitutiepand zonder vergunning. En op zo'n overtreding mag sluiting volgen.