Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raadslid: 'Slettenhaar vecht ruzie uit over rug van bezoeker Vondelpark'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 april 2015, 18.47 uur

'Het lijkt erop dat stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar (Zuid, VVD) over de rug van de Vondelpark-bezoekers een ruzie over schoonmaak-budgetten aan het uitvechten is', dat zegt Jasper Groen, gemeenteraadslid bij GroenLinks naar aanleiding van de trage schoonmaak van de puinzooi in het park, eerder deze week.

Het was lekker weer en dus was het Vondelpark weer een vuilnisbelt. Met name donderdag, een dag na de eerste zomerse dag van het jaar, lag het park bezaaid met sigarettenpeuken, gebruikte barbecues, lege flessen en andere rommel. Ook duurde het langer dan voorheen voor het park weer vrij was van alle troep. 'Dat komt door de bezuinigingen', liet VVD'er Paul Slettenhaar desgevraagd weten, 'Er worden nu geen zes, maar twee mensen ingezet om het park weer schoon te maken'.

Lees ook: Paul Slettenhaar: 'Reken erop dat het Vondelpark vies blijft'

Volgens Jasper Groen lijkt het erop dat Slettenhaar met die uitspraak stelling neemt in een ruzie over schoonmaak-budgetten. Sinds het afschaffen van de stadsdeelraden is de centrale stad verantwoordelijk voor het toekennen van budgetten voor schoonmaak en moeten de stadsdelen de praktische invulling geven aan die budgetten. En volgens Slettenhaar is er niet genoeg geld om het park tijdig schoon te krijgen. 

Groen wil dat de budgetkwestie zo snel mogelijk opgehelderd wordt en daarin krijgt hij bijval van VVD-raadslid Werner Toonk: 'Als het aan ons ligt, mag geld nooit een probleem zijn om het Vondelpark schoon te krijgen. Daar zullen we het college hard op aanspreken'. Burgemeester Eberhard van der Laan erkende gisteravond in het AT5-programma De Burgemeester dat er fouten zijn gemaakt nu de financiering van de schoonmaak bij de gemeente ligt: 'We zijn overvallen door die vroege warme dag en hadden te weinig capaciteit'.

Toch is verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho (Openbare Ruimte, D66) van mening dat stadsdeel Zuid eerst op zoek moet naar oplossingen binnen het bestaande budget. Pas als dat echt niet lukt, kan er bij de centrale stad aangeklopt worden. Ook wil de wethouder parkbezoekers meer gaan spreiden over de verschillende parken in de stad. Maar of dat gaat lukken, is nog maar de vraag. 

Twitter: @7CharlieCharlie