Start van hoofdcontent
nl

VNL vindt Moszkowicz een 'prima leider'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 april 2015, 16.55 uur

Oud-advocaat Bram Moszkowicz zou een prima leider van de politieke partij VNL kunnen zijn. VNL-Tweede Kamerlid Joram van Klaveren zei dat zondag in Buitenhof.

Op het Binnenhof gaan al langer geruchten dat VNL, de partij van de oud-PVV-Kamerleden Van Klaveren en Louis Bontes, Moszkowicz naar voren wil schuiven als lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. De Telegraaf toonde afgelopen week een foto van Van Klaveren en Moszkowicz samen op een terras.

Van Klaveren wilde in Buitenhof niet bevestigen dat VNL Moszkowicz dinsdag zal presenteren als toekomstig lijsttrekker, maar zei wel dat hij denkt dat Moszkowicz 'een prima leider zou kunnen zijn'. De VNL-leider moet de inhoudelijke uitgangspunten van de partij onderschrijven en welbespraakt zijn, aldus Van Klaveren. Hij kondigde aan dat de lijsttrekker een 'zeer aansprekende figuur' zal zijn, die het klassiek-liberale gedachtegoed van VNL goed zal weten te verkondigen.

Carrière in politiek vervolgen
Komende dinsdag is het op één dag na precies twee jaar geleden dat Moszkowicz door het Hof van Discipline definitief uit de advocatuur werd gezet. Sindsdien mag hij dat vak niet meer uitoefenen. Moszkowicz liet eerder dit jaar doorschemeren dat hij zijn carrière mogelijk in de politiek gaat vervolgen.

Moszkowicz (54) was jarenlang een van de bekendste strafpleiters. Hij stond onder meer de huidige Surinaamse president Desi Bouterse, Willem Holleeder en PVV-leider Geert Wilders bij. In april 2013 werd hij van het tableau geschrapt omdat hij zich niet aan de regels voor de advocatuur had gehouden. Hij had het vertrouwen van cliënten beschaamd en nam grote geldbedragen contant aan zonder dat te melden.