Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Stad maakt zich op voor Koningsdag

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 april 2015, 21.26 uur

Nog precies een week en dan kleurt de stad weer helemaal oranje voor Koningsdag. Achter de schermen zijn de voorbereidingen al in volle gang.

Net als de afgelopen drie jaar wil de gemeente de mensenmassa op Koningsdag zoveel mogelijk verspreiden. Dat betekent dat alle grote evenementen allemaal aan de rand van de stad plaatsvinden. In totaal zijn 135.000 kaartjes beschikbaar voor twaalf grote dancefeesten. Het Kingsland Festival bij de RAI en Loveland van Oranje in het Meerpark zijn al uitverkocht. Met de kaartverkoop voor de andere feesten gaat volgens de gemeente ook hard.

De grootste trekpleister van Koningsdag blijft natuurlijk toch de vrijmarkt. Dat het vrij verkopen van spulletje nog altijd heel erg in trek is, is inmiddels op een aantal plekken in de stad goed te zien. Sommige straten en trottoirs zijn al enkele weken beplakt en bekrijt. De gemeente verwacht deze Koningsdag ongeveer evenveel bezoekers als afgelopen jaar, toen waren dat er ongeveer 700.000.

Maar niet alleen de gemeente maakt zich op voor een van de drukste dagen van het jaar. Ook de politie bereidt zich goed voor. Koningsdag is namelijk een feestdag voor alle zakkenrollers in de stad. Daarom zijn er speciale zakkenrollersteams van de politie die de hele dag door de stad lopen. Is het uiteindelijk gedaan met de feestvreugde dan zorgen, net als andere jaren, 340 schoonmakers ervoor dat de stad weer opgeruimd wordt.

amsterdam.com