Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 85.000 kilo staal op dak A'DAM-toren getakeld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 april 2015, 22.49 uur

Vandaag is op Overhoeks in Noord begonnen met een mega-operatie. De A'DAM-toren krijgt haar kroon terug en daarvoor is de grootste kraan van Europa nodig.

De voormalige Shell-toren had altijd al een kroon, maar vanwege de renovatie van het gebouw werd die verwijderd. In de komende weken wordt er een volledig nieuwe kroon op het gebouw geplaatst. Stukken van 85.000 kilo worden met een enorme kraan 80 meter de lucht in getakeld. 'In totaal negen delen worden hier de komende dagen met een hele grote hijskraan opgeplaatst. Met de architecten en de constructeur hebben we allemaal goed nagedacht over de plannen. Maar het blijft natuurlijk een heel spannend moment om te kijken of alles goed gaat', zegt projectontwikkelaar Eric-Jan de Rooij.

Mensen die dagelijks langs de toren fietsen hoeven volgens De Rooij niet steeds angstvallig omhoog te kijken. 'Er is van te voren heel goed over nagedacht en er zijn allemaal berekeningen gemaakt om te kijken wat de toren kan hebben aan gewicht, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat.'

Binnen twee weken moet de kroon op zijn plek staan. Daarna wordt de binnenkant van de A'DAM-toren onder handen genomen. Over ongeveer een jaar gaat de toren open voor publiek en kan er genoten worden van het uitzicht over de stad.