Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdA-top optimistisch over bed, bad, brood-overleg

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 april 2015, 01.29 uur

De PvdA-top in Den Haag is optimistisch over de kans van slagen van het overleg met de VVD over de opvang van illegalen.

Vicepremier Lodewijk Asscher zei maandagavond voordat hij opnieuw over de bed, bad en broodregeling in overleg ging, dat er vooruitgang is en dat hij er steeds van uitgaat dat het lukt om eruit te komen. Het is volgens hem te vroeg om te zeggen of dat maandagavond al kan. Het overleg volgt op een eerdere marathonvergadering van de partijen afgelopen dinsdag. Dat overleg liep op niets uit.

Lees ook: Crisisberaad kabinet over illegalen levert niets op

PvdA-leider Diederik Samsom zei te hopen dat het overleg maandag niet te lang hoeft te duren. 'We hoeven er niet per se vanavond helemaal uit te zijn.' De kans dat de partijen er maandagavond uitkomen is er wel, zei hij.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra bevestigde dat er een voorstel van staatssecretaris Klaas Dijkhoff op tafel ligt. Premier Mark Rutte wilde bij binnenkomst weinig zeggen.

VVD en PvdA praten al sinds afgelopen dinsdagavond over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. De twee regeringspartijen zijn het daarover tot nog toe totaal oneens. De PvdA wil illegalen bed, bad en brood bieden, zoals Amsterdam nu al doet, de VVD wil dat niet. Ze vrezen dat dat meer asielzoekers aantrekt. Afgelopen week liet burgemeester Van der Laan nog weten dat de rondzwervende vluchtelingen in de stad laten zien, dat het beleid uit Den Haag niet werk.

Lees ook: Van der Laan: zwervende vluchtelingen maken zichtbaar dat Haags uitzetbeleid niet werkt