Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Ruim 400.000 bezoekers, maar ook honderden klachten over drukte in Rijks

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 april 2015, 11.01 uur

Het loopt storm in een hoop Nederlandse musea. Onder meer het Rijksmuseum heeft de afgelopen maanden, dankzij de tentoonstelling Late Rembrandt, honderdduizenden bezoekers over de vloer. En dit levert ook nogal wat klachten op.

Dagblad Trouw besteedt dinsdag uitgebreid aandacht aan de toenemende drukte in Nederlandse musea en laat verschillende instanties aan het woord over hoe ze met deze drukte omgaan. De Amsterdamse musea ontspringen de dans uiteraard niet. Zo worden het drukbezochte het Stedelijk- en het Rijksmuseum aan het woord gelaten. 

Klachten
'Fantastisch', noemt Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes de tot nu toe ruim 400.000 bezoekers voor de Late Rembrandt-tentoonstelling in het Rijks. Maar tegenover al deze bezoekers stonden ook honderden klachten over grote drukte. Die klachten wil Pijbes niet wegwuiven, 'maar honderden klachten op 400.000 bezoekers vind ik vrij overzichtelijk', stelt hij in de krant. 

'Koop dan zelf een Rembrandt'
Drukte hoort bij kwaliteit, vervolgt Pijbes. 'Goede dingen zijn uitverkocht. En bij grote tentoonstellingen in het buitenland - maar bijvoorbeeld ook het Anne Frank huis - staan rijen voor de deur omdat de tentoonstellingsruimte het niet meer aan kan.' Het gros van de klachten komt dan ook van Nederlanders. 'Het zijn voor 99 procent Nederlanders die klagen. Zo kreeg ik een brief waarin stond dat het voor de Rembrandts te druk was voor contemplatie. Dat lees ik met aandacht. En denk: koop dan zelf een Rembrandt. Een museum is geen stiltezone.'