Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Zeldzame penning DNB naar Rijksmuseum

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 april 2015, 14.21 uur · Foto: Mokumgraaf

Een unieke zilveren penning uit 1640 die in beheer is bij De Nederlandsche Bank (DNB) is vanaf woensdag te bewonderen in het Rijksmuseum. De penning is een zeldzaam voorbeeld van een burgerportret en blijft op deze manier zichtbaar voor het publiek, aldus DNB.

Het topstuk is in 2000 met steun van de Vereniging Rembrandt aangekocht op een veiling van Sotheby’s door het toenmalige Koninklijk Penningkabinet. Later was de penning te zien in het GeldMuseum en nu maakt de penning onderdeel uit van de Nationale Numismatische Collectie die De Nederlandsche Bank beheert.

Een voorwaarde van de Vereniging Rembrandt was de penning zichtbaar te houden voor het publiek. DNB zegt blij te zijn dat de penning nu een mooie plek krijgt in het Rijksmuseum.

Roobertus Jansen van Bant liet de penning met zijn portret omstreeks 1640 maken door zijn vriend Abraham Jacobsz om zijn huwelijksaanzoek aan Grietie Popkes kracht bij te zetten. Op de penning staat te lezen: ‘Getrout met Grietie Popkes An 1641 den 20 January’. In 1642 werd de liefde bezegeld met de geboorte van dochter Itien. Haar naam en geboortedatum zijn op de keerzijde van de penning te vinden.