Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadgenoot wil geld innen met verkoop woningen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 april 2015, 16.28 uur

De verkoop van 314 huurhuizen. Daarmee hoopt woningcorporatie Stadgenoot 40 tot 60 miljoen euro op te halen. Hiermee moet de verhuurdersheffing worden betaald. Dit schrijft Het Parool dinsdag.

De veelal sociale huurwoningen worden verkocht aan particulieren, vastgoedeigenaren of beleggers. Het gaat om huizen in de Derde Oosterparkstraat, de Oostelijke Handelskade, de Rooseveltlaan, de Sam van Houtenstraat, het Lambertus Zijplein en de Paulus Emtinckweg in Diemen. Naast de verhuurdersheffing, waar Stadgenoot 30 miljoen aan meebetaalt, wil de corporatie de huren betaalbaar houden. Ook wil de toezichthouder dat Stadgenoot zijn schulden sneller aflost.

De Huurdersvereniging Amsterdam is niet blij met het plan. 'Het probleem is dat een commerciële partij de sociale huren niet tempert. Particulieren willen het onderste uit de kan. De invloed van de gemeente op vastgoedinvesteerders en particulieren is ook veel minder groot dan op corporaties,' zegt de vereniging tegen Het Parool.

Huurders lopen zelf geen gevaar, volgens Stadgenoot. De huidige huurcontracten worden door de kopers overgenomen.

Vragen
GroenLinks gaat woensdag om opheldering vragen in de gemeenteraad. 

Morgen in de raad om opheldering vragen.. “@AT5: Woningcorporatie Stadgenoot gaat sociale huurwoningen verkopen. http://t.co/yaZtZGKYJX

— Rutger Groot Wassink (@RutgerGW) April 21, 2015