Start van hoofdcontent

Politiek

nl

[Video] Geen barbecues meer in het Vondelpark? 'Niet alles oplossen met een verbod'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 april 2015, 21.56 uur

Na vier jaar vindt de Vereniging Vrienden van het Vondelpark het genoeg geweest met het barbecueën in het park.

'Amsterdam heeft het barbecueën ruimhartig gefaciliteerd, maar we zien nu jaar op jaar hoe het ontaard in een vreselijke puinhoop,’ zegt Olaf Paulus van Pauwvliet van de vereniging in het AT5-programma De Stelling van Amsterdam.

Er zijn nu officieel nog twee plekken waar de barbecue aan mag, maar ook buiten deze gebieden wordt er vaak nog gebarbecued. ‘We denken dat het nu klaar is, laten het het nu verbieden’, aldus Paulus van Pauwvliet.

Kijk hier de gehele aflevering van de Stelling van Amsterdam terug

'Niet alles oplossen met een verbod'
In de discussie kwam het tegengeluid van Marko van Kampen van de vereniging Ai Amsterdam. 'Als de handhaving niet werkt, ligt het niet meteen aan degene die barbecuet, maar misschien is de handhaving dan niet goed genoeg.' Volgens Van Kampen grijpen instanties in Amsterdam te vaak naar verboden, terwijl er volgens hem ook andere manieren zijn. 'Amsterdam was een stad van 'ja' zeggen, tegenwoordig zijn we meer van het 'nee' zeggen.'

Lees ook: Video: De Vondelvuilnisbelt: het was weer lekker weer gisteren

Afval
De eerste warme dagen van het jaar brachten vorige week ook de eerste grote hopen afval met zich mee in het Vondelpark, achtergelaten door veel recreanten en barbecueënde mensen. Volgens stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar zou het stadsdeel niet de capaciteit hebben alle hoeveelheden afval goed en snel op te ruimen wegens bezuinigingen. Wethouder Openbare Ruimte Abdeluheb Choho (D66) vindt dat Stadsdeel Zuid eerst naar een oplossing moet zoeken binnen het eigen budget.