Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeenteraad wijst akkoord uitgeprocedeerde asielzoekers af

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 april 2015, 16.00 uur

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad heeft zich tegen het kabinetsakkoord over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers uitgesproken. De partijen hadden geen goed woord over voor het coalitie-akkoord. Alleen PvdA, CDA en VVD vonden het nog te voorbarig om zich over het akkoord uit te spreken.

Fractieleider van D66 Paternotte: 'In Amsterdam gaan we geen asielzoekers 'klinkeren' (op straat zetten, red).' GroenLinks-leider Groot Wassink: 'Dit is een broddelakkoord. Bizar, beschamend en belachelijk. Over de rug van kwetsbare mensen. Wij wijzen dit akkoord af.' Ook de SP zag niets in het akkoord. Fractievoorzitter Peters: 'De regering gooit met het voorstel van vandaag het probleem bij vijf grote steden over de schutting.'

Lees ook: [Video] D66, GroenLinks en SP: Akkoord is dom, bizar en verschrikkelijk

PvdA-leider Moorman was voorzichtiger in haar oordeel. en riep de burgemeester op zijn zorgplicht maximaal te benutten om te voorkomen dat mensen op straat komen te staan. De partij is dan ook tegen het op straat zetten van uitgeprocedeerde asielzoekers door de gemeente.

Burgemeester Van der Laan wilde nog niet te snel conclusies trekken. Wel verdedigde hij het Amsterdamse beleid tot nu toe: 'Ik stond voor de Bed Bad en Brood, en daar sta ik nog steeds voor.' Het is volgens hem een humanitaire ondergrens, en sober genoeg om geen aanzuigende werking te hebben. Hij wilde het akkoord nog beter bestuderen voordat hij een finaal oordeel wilde geven. Met zijn 'zorgplicht' als burgemeester hoopt hij nog wel het nodige te kunnen doen voor kwetsbare uitgeprocedeerden.