Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Artis, OBA en Voedselbank dreigen subsidie kwijt te raken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 april 2015, 16.20 uur

Ongeveer honderd organisaties in de stad dreigen hun subsidie geheel of gedeeltelijk kwijt te raken.

Artis en OBA
Artis dat jaarlijks 4,8 miljoen aan subsidie krijgt, verlies mogelijk een miljoen. Ook de Openbare Bibliotheek die ieder jaar 26,6 miljoen euro ontvangt van de gemeente, moet het mogelijk met 2,3 miljoen minder doen. Dat schrijft Het Parool op basis van een inventarisatie die in handen is van de krant. Ambtenaren hebben de lijst opgesteld op basis van prioriteiten die zijn vastgelegd in het coalitieakkoord.

In het coalitieakkoord van D66, de VVD en de SP werd al afgesproken dat de gemeente 30 miljoen zou gaan bezuinigen op de subsidiepot van 450 miljoen euro. Volgens de gemeente moeten instellingen als de OBA en Artis meer activiteiten gaan ontwikkelen, waardoor ze verder op eigen benen kunnen staan. Ook de subsidie voor het Nationaal instituut Slavernijverleden en Erfenis en het Keti Kotifestival staan op de lijst van subsidies die kunnen komen te vervallen. Daarnaast staan ook de Voedselbank, de Dierenambulance en Argan op de lijst van organisaties die mogelijk al hun subsidie verliezen.

Subsidies behouden
Naast de mogelijke verliezen, is er ook een lijst van organisaties waarvan de gemeente vindt dat ze hun subsidie moeten behouden. Amsterdam Marketing staat op die lijst met 2,4 miljoen euro. Maar ook de 2,1 miljoen naar Boardprojecten Amsterdam en de 78.000 euro voor City Marketing, staan op de lijst van gewenste subsidies.

De gemeente gaat de komende maanden de knoop doorhakken over welke organisaties wel of niet (een deel van) hun subsidie verliezen. Wethouder Eric van der Burg wilde niet reageren op het uitgelekte rapport.