Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Verontwaardiging en boosheid over intrekken subsidies

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 april 2015, 23.05 uur

Schandalig neoliberaal beleid. Zo noemt PvdA-raadslid Carolien de Heer de uitgelekte bezuinigingsronde waarbij tientallen organisaties hun subsidie geheel of gedeeltelijk kwijt dreigen te raken. Onder meer de OBA, Artis en de Voedselbank moeten het, als de plannen doorgaan, met een stuk minder geld doen.

'Het is een enorme klap, omdat het heel groot is', reageert Martin Berendse van de OBA. De bibliotheek moet het volgens het uitgelekte plan met 2,3 miljoen per jaar minder gaan doen. Het net geschreven beleidsplan 'Voor heel Amsterdam' kan daarmee wel de prullenbak in.

'Dat beleidsplan heet voor heel Amsterdam, omdat wij dat willen zijn als OBA. Als dit doorgaat en wij op zo'n manier eigen inkomsten moeten gaan verwerven, dan gaan al onze tarieven omhoog. Dan moeten wij veel meer zaalhuur gaan vragen voor al onze ruimtes. Dat betekent dus niet voor heel Amsterdam, maar voor de helft van Amsterdam die het kan betalen', aldus Berendse.

Lees ook: 'Artis, OBA en Voedselbank dreigen subsidie kwijt te raken'

Raadslid De Heer wil zo snel mogelijk opheldering over de bezuinigingen. 'Ik heb een debat aangevraagd. Dit ligt nu op tafel. Het zou veel later komen, maar nu ligt het er. Ik ben enorm geschrokken dus ik vind dat we er zo snel mogelijk over moeten spreken.'

GroenLinks noemt de lijst ondoordacht en onverantwoord en leidend tot een kaalslag die het sociale fundament van Amsterdam aantast. Het college wil niet reageren, omdat het nog gaat om een inventarisatie, en nog niet om een definitief voorstel.