Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Bewonersprotest: 'Eén voor één een bootje is ook een jachthaven'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 april 2015, 11.12 uur

Buurtbewoners van de Jacob van Lennepkade zijn op z'n zachtst gezegd 'not amused'. Hun naar eigen zeggen prachtige stukje water, wordt in de toekomst wellicht 'vervuild' door een tiental elektrische boten van Boot2go.

Je kunt als toerist zo ongeveer alles al huren in Amsterdam en als het aan de bedenkers van dit concept ligt, kun je binnenkort ook grote boten huren van zo'n tien meter lang. De verhuurder heeft al een exploitatievergunning van Waternet. Dat houdt in dat de boten over het water mogen varen, maar een ligplaats mist dus nog. Het oog van Boot2go viel op het stukje gracht aan de Jacob van Lennepkade.

'Woongenot bedorven'
Maar daar zijn de bewoners van de gracht het helemaal niet mee eens, vrijdagavond protesteerden ze langs het water. 'Ik ben bang dat het niet meer goed gaat, dat mijn woongenot bedorven raak', zegt een van de bewoners. Al snel wordt er door de demonstranten een vergelijking getrokken met de plannen voor een jachthaven in Oost: 'Hier proberen ze één voor één een bootje te leggen en uiteindelijk op die manier een jachthaven te creëren'.

Lees ook: Plannen jachthaven Oost op losse schroeven

Groen initiatief
Dat het om een groen initiatief gaat en dat Boot2go alleen maar elektrische boten langs de kades wil leggen, maakt volgens de bewoners helemaal niets uit: 'Ja geweldig 'vergroenen'. Bomen planten op de landingsbanen van Schiphol is ook vergroenen'.

De bewoners gaan proberen de ligplaatsvergunning te voorkomen. Lukt dat niet met handtekeningen, dan wordt er een advocaat in de arm genomen.