Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Laatste puntjes op de i voor Koningsdag

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 april 2015, 00.05 uur

De 16e editie was het alweer. Vanavond kwamen ruim 1000 mensen uit de Watergraafsmeer samen voor hun straatfestijn: Het Koningsmaal.

'Met zestien keer is het een behoorlijke traditie en het is inmiddels uitgegroeid tot een diner met 750 volwassenen die op het plein zitten. Zo'n 300 kinderen er omheen, die ook te eten krijgen en spelen. Dit gaat door hier tot ongeveer 21.00 uur en aansluitend de opera van het Bredewegfestival, dus een superavond', zegt organisator van het koningsmaal Marieke Cramer.

55 fusten bier
Maar ook de rest van de stad was vandaag nog druk met de laatste voorbereidingen voor Koningsdag. Bij Café de Blauwe Pan is de afgelopen dagen de biervoorraad behoorlijk aangevuld, vertelt eigenaar Joris: 'Er staan 45 fusten buiten en er staan 10 fusten binnen, dus 55 fusten in totaal. De laatste week heb ik vier uurtjes per nacht geslapen. Ik ben acht kilo afgevallen in tien dagen. We verheugen ons hier het hele jaar op'.

Liefde voor de muziek
Maar ook bij het Loveland Festival werd er nog hard gewerkt, vertelt productieleider Ephrem: 'De naam zegt het al, het is love, liefde, liefde voor de muziek. Dus alles wat wij doen is in het teken van het beste geluid, de beste artiesten en gewoon zorgen dat het een fantastisch muziekevenement wordt'.

Lees ook: Geen paraplu, maar zonnebrand op Koningsdag

Gelukkig hoeven alle feestvierders morgen geen gebedjes aan de weergoden te doen, het blijft namelijk droog. Morgen vanaf 14.00 uur is Koningsdag ook live via AT5 te volgen.