Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tweehonderdduizend kilo afval na Koningsdag

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 april 2015, 16.06 uur · Foto: De Voorbijganger

Tweehonderdduizend kilo afval, dat is het resultaat van een goed gevierde Koningsdag. Sinds middernacht zijn er schoonmakers op pad om de straten weer schoon te vegen.

Om 12.00 uur gaf de teller 200 ton afval aan. Dat is omgerekend zo´n 33 vuilniswagens vol. Klaar zijn de schoonmakers nog lang niet. Volgens hen gaat het nog wel enkele dagen duren om het weer net zo schoon te krijgen als voor Koningsdag. Naast vuilniswagens worden er ook twee boten ingezet om het afval op te halen.

Hoekjes en gaatjes
De grote pleinen zijn inmiddels flink opgeruimd en ook de binnenstad is, volgens een woordvoerster van stadsdeel Centrum alweer redelijk toonbaar. De schoonmakers zullen zich nu op de 'hoekjes en gaatjes' storten om de stad weer volledig op te knappen. Ook beginnen de schoonmakers met het weghalen van het woord 'bezet' dat op straat wordt gezet om een plek voor de vrijmarkten te bemachtigen.

Hulp van buitenaf
De eerste ploeg met 170 schoonmakers heeft de hele nacht doorgewerkt en kreeg daarbij hulp van collega's uit Rotterdam. De Amsterdamse schoonmakers helpen als tegenprestatie met schoonmaken na het Zomercarnaval in juli. Vanaf 09.00 uur nam de tweede schoonsmakersploeg het over van de nachtdienst

De Voorbijganger