Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verenigingen komen op voor bedreigde PvdA'er

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 april 2015, 17.14 uur

Verschillende verenigingen scharen zich achter de bedreigde PvdA'er Mustafa Ayranci. Hij wordt bedreigd omdat hij de Armeense genocide erkent en anderen vraagt dit ook te doen.

In een gezamenlijk persbericht geven 22 organisaties, waaronder de Federatie Koerden in Nederland (FED-KOM) en Inspraakorgaan Turken Amsterdam (ITA)aan blij te zijn dat Ayranci het onderwerp heeft aangesneden. 'Na jarenlang niet vrijuit te kunnen spreken en het eenzijdig reflecteren van een onderwerp welke haast als taboe werd gezien, voelt dit als opluchting', schrijven zij.

Landverrader
Ayranci, voorzitter van de linkse Turks-Nederlandse migrantenorganisatie HTIB, wordt bedreigd sinds hij vorige week een persbericht stuurde met de stelling dat de Armeense genocide erkend moet worden. Door rechtse Turkse organisaties wordt hij 'landverrader' genoemd.

Lees ook: PvdA'er bedreigd om erkennen Armeense genocide

Omstreden
Het wel of niet erkennen van de Armeense genocide is een omstreden onderwerp. Zo erkent Turkije het bijvoorbeeld nog altijd niet. In Nederland spreekt het kabinet van 'de kwestie van de Armeense genocide'.