Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Ook Amsterdam staat stil bij slachtoffers Nepal

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 april 2015, 19.00 uur

Ook Amsterdam staat stil bij de verschrikkelijke ramp in Nepal. Gevreesd wordt dat het dodental kan oplopen naar 10.000. De hoofdstad Kathmandu ligt in puin en eeuwenoude tempels zijn compleet verwoest. Het consulaat in Amsterdam kwam vandaag in actie.

In het consulaat ligt een condoleanceregister en er werd een minuut stilte gehouden. 'Je weet niet wat je overkomt, ik ken de stad goed en het is allemaal weg', stelt Cas de Stoppelaar, consul-generaal van Nepal. Ook de sinds zes jaar in Amsterdam woonachtige Juna Shrestha kijkt met afgrijzen naar de beelden. 'Ik heb met mijn vader en wat familie gesproken', zegt ze. 'Maar helaas heb ik te horen gekregen dat mijn oudoom is overleden'.

Ook het Amsterdamse kledingbedrijf Studio Jux, dat een fabriek heeft in Nepal, is geraakt door de ramp. Eigenaresse Carlien Helmink heeft direct actie ondernomen. 'We hebben direct contact gezocht met onze werknemers daar. We weten nu van 20 van de 21 werknemers veilig zijn. Zes van hen zijn in ieder geval alle kwijt'. 

Zowel op het consulaat als bij Studio Jux wordt nu geld ingezameld voor de slachtoffers.