Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Blinde Amsterdamse timmerman dreigt op straat te belanden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 april 2015, 20.16 uur

Een bacteriële infectie in zijn knie. Voor Joris van de Vliet begon daar twee jaar geleden alle ellende mee. De Amsterdammer werd van de een op de andere dag blind, waardoor hij zijn baan en uiteindelijk zijn woning verloor.

Na heel wat gedoe kon hij de winter doorbrengen in een tuinhuisje in Noord. Maar daar moet hij vrijdag uit. Een alternatief heeft hij niet. Vrijdag staat hij op straat. 
abc5media_video_0

Twee jaar geleden ging het Joris nog voor de wind. Hij had een succesvol timmer- en klusbedrijf en hij woonde op een woonschip. Maar op een dag ging het mis. 'Ik raakte plots buiten bewustzijn en werd met hoge koorts en een bacteriële infectie afgevoerd naar het ziekenhuis', vertelt Joris over die zwarte dag. 'Ik heb daar uiteindelijk vier weken gelegen'.

Blind
Van de een op de andere dag is Joris blind. Zijn bedrijf moet hij opgeven en zijn boot verkopen. Al snel belandt Joris in de problemen. 'De dure arbeidsongeschiktheidsverzekering die ik als ZZP'er had bleek, toen puntje bij paaltje kwam, niet uit te keren. Volgens hen is mijn aandoening psychisch, dus keren ze niet uit'.

Maar er is een nijpender probleem: huisvesting. Na de verkoop van zijn woonboot kon Joris via-via in een tuinhuisje intrekken. Maar hier wil de rechtmatige eigenaar nu weer zelf gebruik van maken. Een alternatief heeft Joris niet, hij krijgt van de gemeente geen voorrang op een sociale huurwoning. 'Dat dit kan in een stad als Amsterdam en een land als Nederland... Je wordt gewoon continu van het kastje naar de muur gestuurd'.

'Niet urgent'
De gemeente laat weten dat het advies van de GGD doorslaggevend is geweest. Joris' situatie is volgens hen niet urgent. Wel komt er nog een hoorzitting, maar op dit moment heeft Joris daar weinig aan. 'Ik weet het gewoon niet meer', verzucht hij. 'Ik kan het letterlijk niet overzien. Dus als er iemand is... Heel graag.'