Start van hoofdcontent

112

nl

Acht bewoners ontsnappen aan dood bij aanslag met handgranaat Zuidoost

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 april 2015, 23.55 uur · Foto: Politie / Opsporing Verzocht

Een woning in Zuidoost is in februari het doelwit geweest van een aanslag. In de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 februari is er tussen 02.00 en 03.00 uur 's nachts een handgranaat gegooid tegen het huis aan de Nadezjda Mandelstamstraat. Dat bleek vanavond uit een uitzending van tv-programma Opsporing Verzocht.

Op het moment van de explosie sliepen acht mensen binnen, waaronder een aantal kinderen en een baby. Zij bleven ongedeerd. Volgens de politie hebben de bewoners ontzettend veel geluk gehad dat hun niets is overkomen. De granaat, geproduceerd in voormalig Joegoslavië, belandde niet in de woning, maar explodeerde buiten.

De politie gaat uit van een gerichte aanslag. Een buurtbewoner heeft tussen 02.00 en 03.00 uur twee mannen met een scooter voor het huis zien staan. Eén van hen zou iets naar de schuifpui hebben gegooid. Enkele seconden later volgde een harde explosie.

De politie vermoedt dat de daders het hadden voorzien op mensen uit de directe omgeving van het gezin die in het criminele milieu zitten. Die mensen wonen niet in het huis waar de handgranaat werd gegooid. Volgens de politie namen de daders het risico dat onschuldige mensen iets zou overkomen.

Twee mannen
In verband met de aanslag is de politie op zoek naar twee mannen van tussen 18 en 30 jaar oud. Ze hebben allebei een donkere huidskleur. De bestuurder van de scooter was tenger, 1.70m lang en heeft rastahaar ongeveer tot op schouderhoogte. De andere verdachte heeft een normaal postuur en had een dikke donkerkleurige jas aan. Hij droeg een mutsje in meerdere kleuren. Ze droegen geen helm.

Het duo reed op een donkergrijze of zwarte scooter. De scooter maakte een vreemd pruttelend geluid, mogelijk was er iets mis met de uitlaat. De politie roept getuigen op zich te melden.