Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Themazitting: 19 verdachten van fietsendiefstal voor de rechter

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 april 2015, 18.22 uur

Diefstal van een fiets, fietswiel of een lokfiets. Tijdens een speciale themazitting moesten vandaag maar liefst negentien verdachten zich voor de rechter verantwoorden voor het helen of stelen van een fiets.

Volgens Gabriëlle Hoppenbrouwers wordt met zo'n themazitting een signaal afgegeven aan plegers van kleine criminaliteit: 'Uiteraard besteden we eerst aandacht aan misdrijven waarbij slachtoffers vallen, zoals moord, gewelddadige straatroven of woninginbraken. Maar ook als er aangifte gedaan wordt van een fietsendiefstal dan gaan we daarmee aan de slag', aldus de zegsvrouw van het Openbaar Ministerie (OM). Bovendien zou 10 tot 20 procent van de Amsterdammers op een gestolen fiets rondrijden. 

Volgens advocaat Marcel Nuijten is de actie van het OM een beetje overdreven. 'Er staat nu iemand terecht voor het stelen van een fietswiel. Bij mijn cliënt gaat het om een fietsdiefstal uit 2014. Als je ziet wat een advocaat kost, dan zie ik het nut van zo'n themazitting niet helemaal in', laat de raadsman weten. Volgens Hoppenbrouwers is dat geen argument: 'Deze zaak was sowieso voor de rechter gekomen, het enige dat we nu gedaan hebben, is de zaken bundelen'. Naast een enkele keer vrijspraak, werden sommige verdachten veroordeeld tot geldboetes, of bij herhaling tot gevangenisstraffen. 

Flickr / Brian Turner