Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Uitspraak: Levenslang voor verdachten liquidaties Staatsliedenbuurt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 mei 2015, 22.27 uur

Adil A. en Anouar B. zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, eind 2012. Volgens de rechtbank is bewezen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan moord en poging tot moord. Beiden gaan in hoger beroep tegen het vonnis.

De rechter acht bewezen dat de twee verdachten op de bewuste dag in de auto zaten die betrokken was bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt. De rechter maakt daarbij geen onderscheid tussen de chauffeur en de schutters, omdat ze volgens de rechter samenwerkten.

abc5media_video_0

De rechtbank veroordeeld de twee ook voor het schieten op agenten. Hierbij kwam het gezag van de rechtstaat in het geding. De rechter weegt ook mee dat Adil A. en Anouar B. helemaal niets willen verklaren.

Het vonnis is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie eind maart. 'De enige passende straf voor deze twee verdachten is een levenslange gevangenisstraf. Alleen die straf doet in dit geval recht aan de ernst van de feiten en het leed dat aan alle betrokkenen is aan gedaan', aldus het OM.

Lees ook: Wie is wie in het megaproces rondom de liquidaties in de Staatsliedenbuurt?

Onschuldig
Zowel Anouar B. als Adil A. ontkennen ook maar iets met de moordpartij te maken te hebben. Zo betoogde advocaat Bénédicte Ficq dat er niet drie maar twee schutters waren. Adil A. kon volgens haar nooit in de Audi hebben gezeten.

Rutger Lonterman, de advocaat van Anouar B., richtte vooral zijn pijlen op de belangrijkste getuige in het proces: Benaouf A. Volgens Lonterman rammelt zijn verklaring aan kanten.

Derde verdachte
Naast Adil A. en Anouar B. is er nog een derde verdachte in de zaak: Stefan S. Het Openbaar Ministerie eiste eerder vrijspraak, omdat er onvoldoende bewijs tegen hem is.

Motoragenten
Na de liquidaties werd op de Haarlemmerweg - vanuit een rijdende Audi - op twee motoragenten geschoten. Eén van hen beschreef tijdens de zitting hoe hij de kogels van de kalasjnikovs langs zijn gezicht voelde scheren.

Openhartig
De rechtszaak kenmerkte zich door de opvallend openhartige houding van de verdachten. Zo stak Adil A. zijn liefde voor vuurwapens niet onder stoelen of banken.

Onderwereldoorlog
De liquidaties in de Staatsliedenbuurt op 30 december 2012 markeren het symbolische begin van een reeks zeer gewelddadige afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. Op die bewuste zaterdagavond kwamen de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi om het leven.

De rechtszaak gaat om 09.30 uur van start in de extra beveiligde rechtbank 'De Bunker' in Osdorp. Verslaggever Mark Schrader doet via Twitter live verslag:

abc5media_video_1