Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Prostituees bezetten panden op Wallen vanwege sluiting ramen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 mei 2015, 18.00 uur

ekswerkers op de Amsterdamse Wallen stappen naar de rechter omdat ze willen dat hun ramen openblijven. Vanaf vrijdag sluiten achttien raambordelen omdat de exploitant hiervoor geen vergunning meer heeft. De 24 getroffen prostituees willen via een kort geding tegen de gemeente voorkomen dat ze zonder werk komen te zitten, maakte de belangenvereniging PROUD bekend.

Om die eis te onderstrepen, bezetten sekswerkers de panden sinds vrijdagochtend. Prostituees waren rond 06.00 uur al een pand aan de Oudezijds Achterburgwal met daarin drie ramen binnengekomen. Hoe lang de bezetting duurt is nog onbekend.

Lees ook: Zo'n 200 prostituees en sympathisanten lopen mars tegen sluiting raambordelen

Voor de achttien ramen is inmiddels een nieuwe vergunning aangevraagd, maar het kan nog zeker twee maanden duren voordat de panden weer kunnen worden gebruikt. 'De vrouwen - allen zelfstandig ondernemers - voor wie de dagelijkse kosten gewoon doorlopen, pikken dit niet', zegt PROUD-woordvoerster Mariska Majoor. De sekswerkers eisen in kort geding dat de werkplekken beschikbaar blijven en ze willen ook compensatie voor elke dag dat zij niet kunnen werken.

abc5media_video_0

Volgens PROUD geeft de gemeente ten onrechte aan dat er nog voldoende werkplekken beschikbaar zijn. 'Er zijn alleen nog overdag werkkamers beschikbaar, maar die wil niemand omdat er op de Wallen overdag geen droog brood valt te verdienen', aldus de zegsvrouw.

Ernstige misstanden
Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan zegt dat bij het prostitutiebedrijf van deze exploitant ernstige misstanden zijn geconstateerd. 'Hij deed onvoldoende om nieuwe misstanden te voorkomen. Daarom heeft de burgemeester in september het voorlopige besluit genomen geen nieuwe vergunning af te geven voor het hele bedrijf.'

Daarop heeft de ondernemer volgens hem besloten zijn bedrijf in kleinere vorm voort te zetten. 'De burgemeester heeft toen, onder strikte voorwaarden en met geregelde controles, een vergunning gegeven voor een jaar voor 29 ramen. Bij dit besluit heeft de burgemeester ook meegewogen dat de sluiting van het hele bedrijf, met 47 ramen, een erg grote impact zou hebben op sekswerkers.'