Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote actie FNV moet 1 meiviering nieuw leven inblazen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 mei 2015, 10.12 uur · Foto: Wikimedia

Vandaag moet blijken of er in Nederland veel animo bestaat voor een groots opgezette 1 meiviering. De FNV organiseert een grote manifestatie bij het Martin Luther Kingpark. De vakbeweging verwacht duizenden mensen bij deze poging om het vieren van de Dag van de Arbeid nieuw leven in te blazen.

FNV wil er een eigentijds evenement van maken dat ook voor families met kinderen interessant is. Er is niet daarom alleen aandacht voor vakbondsacties en de hoge werkloosheid. De dag wordt ook opgevrolijkt met een zweefmolen, een reuzenrad en live-muziek van bijvoorbeeld Lange Frans.

Het programma begint iets voor 12.00 uur. Vanaf het RAI-gebouw trekt een grote stoet in een mars naar het festivalterrein. Politieagenten houden tegelijkertijd met honderden politieauto's een sirene-actie. Ze gebruiken het evenement om actie te voeren voor een betere cao.

De Dag van de Arbeid bestaat al sinds eind negentiende eeuw. Afgelopen jaren werd 1 mei in Nederland eigenlijk nauwelijks gevierd. Maar in veel andere landen is het een officiële feestdag. Wereldwijd is de dag aanleiding voor vakbondsbetogingen en demonstraties.